Geri Dönüş '' Return ''


  Belli ki değer verilmiş, kullanılmış bir yüzüktü. Üzerinde senelerin verdiği çizikler ve deformasyon izleri vardı. Hatta bir iki yerinden kırılmış ve yamulmuştu. İki tane de taşı eksikti. Anlayabildiğim kadarıyla işini iyi bilmeyen biri tarafından da tamir görmüş yıllar önce. Mekik şeklinde, pırlanta taşlardan oluşan klasik  bir yüzüktü. Değerliydi en genci 900 yıllık en yaşlısı 3.2 milyar yıllıktır pırlantanın eskimez kimsede eskitemez. Platin madeniyle buluşmuştu; yüzük olmak için tamire ihtiyacı vardı. Hatta tamamen yenilenmeliydi, geri dönüş yaşamalıydı. Takan kişi o yıllara dönmeliydi ve iyisiyle kötüsüyle hatırlamalıydı geçen yılları.  Severcan ablamın yüzüğünden bahsediyorum.

 Yüzüğün Gelişi

   Severcan abla kuzenim, rahmetli Münire halamın kızı olur kendileri. Geçtiğimiz hafta Babamı ziyarete geldiler, halamın kızları Lirya, Ümmühan ve Severcan abla dönüşte gelen misafirleri geri götürme görevini üstlendim, centilmenim ya :) Dönüş yolunda Severcan abla araka tarafta oturuyordu. Aramızda geçen konuşmayı aktarıyorum. Severcan: serdar, ablacığım bir yüzüğüm var tamir edermisin ? Serdar: Tabii ki  merak etme ilk günkü gibi olur. Yüzükle ilgili aramızda geçen konuşma böyle idi.

 Geri Dönüş ( Return )

 Başlıktan da anlaşılacağı gibi yüzük tamamen elden geçecekti. Müsait pozisyonu bulduğumda işe koyuldum. İlk önce yüzüğü işleyebilmem için senelerin verdiği tortudan, parfüm deri kalıntısı vs den temizlemem gerekiyordu. Yumuşak alevle tavlayıp, bir iki defa sülfürik asite attım ve yüzükle buluştum. Yukarıda da anlattığım gibi kontur kısmında kopuklar, kötü yapılmış tamirin izleri vardı. Gerekli kaynak ve tesviye işlerinden sonra çarpılmış yüzüğü eşlek üzerinde kibar darbelerle düzelttim. Hiçbir şey ilk günkü gibi olmaz ama olabilirler çerçevesinde elimden geleni yaptım. 

Önce /Before


 Cila, Mıhlama ve kaplama

 Tezgahta işi biten yüzüğü parlatması için cila ustası arkadaşımız Davut'a verdim o da sağ olsun yüzüğü gerekli ustalık isteyen işlemler sonucu gerekli parlaklığına taşıdı. Yüzüğün eksik iki taşını Mıhlama ustamız Yunus arkadaşım taktı. Bu işlemlerden sonra mevcut beyazlık indeksini arttıran rodyum kaplamayla yüzük tamamlanmış oldu. Her zaman ki gibi kalite kontrolünü ve son silme işlemini kendim yaptım. Nedense böyle özel işlerde ürünü silmek, ışıltısını görmek sanki sana teşekkür eder gibi, bundan çok büyük keyif alıyorum. Zaten her zaman belirtiyorum paranın satın alamayacağı çok büyük mutluluklar var üretmek gibi !

Kaynak işlemi


Tesviye


Mıhlama





Cila


 Severcan ablaya gelsin

  Unutuyordum! Severcan ablamda zanaatkar dır. Muhteşem el işi oyalarıyla alanında bir numaradır.Umarım yaptığım işçiliği beğenir. 
   Bu satırları yazdığım esnada biten yüzüğü sahibine verme fırsatım olmamıştı ama en kısa zamanda Severcan ablaya ulaştıracağım . Umarım uzun yıllar iyi günlerde eşin, çocuklarınla, torunlarınla hatta torunlarının çocuklarıyla mutlu bir hayat sürersin. Daha önce bu yüzüğe sahiptin şimdi ise yüzüğün ölümsüz oldu. Bu yazı ile belki ileride senin haricinde sizin neslinizden olan herkes hatta dünyanın çok başka yerinden biri senin yüzüğünün hikayesini okuyacak. Sevgilerimle......
 Okuduğunuz için teşekkür ederim. Allah bir aksilik vermez ise  ben yine buralarda olacağım. Beklerim efendim......
   Unutmayın yorum yapılınca çok mutlu oluyorum. Sevgilerimle
 Thank you for your comments

  
DMCA.com Protection Status

Comments

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise