Viktorya Dönemi ve takıları. Victorian jewelry




Yaklaşık 1900 yılından Altın,İnci ve Peridot
Gold, Pearl, Peridot circa 1900
  
   Merhaba, şimdiye kadar yazılarımda genellikle güncel takılardan, trend olan moda takılar hakkında  bahsettik. Bu yazımda ise Victoria devri öncesi ve sonrası takılarını biraz inceleyelim.

 Viktoria Dönemi

 Öncelikle Victoria dönemine yüzeysel olarak bir göz gezdirelim. Victoria devri büyük britanya'nın (İngiltere) sanayi devriminin yükselişi ve britanya imparatorluğun yükselişi olarak kabul edilir. Napolyon Avrupayı savaşa mahkum ederken, İngiltere ayrı bir kara parçası olduğu için gelişimine devam etmiştir. Dünyanın en modern en güçlü ve en zengin imparatorluğu hale gelmiştir. Victoria dönemi bir bakıma Britanya İmparatorluğunun zirvesi olarak kabul edilmektedir. Genellikle kraliçe Victoria'nın  hüküm sürdüğü 1837 ile 1901 yılları arası için sıklıkla en büyük ve en sevilen Britanya hükümeti olarak kabul edilir. İngiltere Giyimde 1840 1900 yılları arasında hakim bir rol oynamıştır. Kraliçe Victoria gençliğinde Avrupa nın stil öncülerinden biri olarak kabul edilmiştir. Birçok farklı kumaşı aynı elbise modeli yaptığı bilinmektedir. Aynı şekilde takı olarak ta zenginliğin ifadesi kullandığı çokça mücevheri vardı. Bu dönemde takı sanatı oldukça yol aldı ve hızlı bir geçiş dönemi yaşadı.

Viktoria Döneminden Garnet ve Pırlantalardan oluşan 1860 yılına ait küpe
A Victorian Garnet and Diamond Earring circa 1860

Dönem takılarını yüzeysel olarak incelediğimiz de, Pırlanta kesim olarak daha yapılamadığı için rose cutting olarak bilinen daha az fasetli elmas çokça kullanılmış. Doğal Taşlar da ise aynı şekilde kabuşon kesim olarak tabir edilen üzeri bombeli faset siz kesimler yada az fasetli olarak kullanılmış. Kullanılan taşlara baktığımda ise Elmas , Garnet, Peridot ve inci en çok rastladıklarım oldu.
Turkuaz ve Elmas 1840 lü yıllardan
Turquoise, Rose cut Diamond



  Teknoloji çağındayız artık üretim çok daha kolay. Tasarım her ne kadar kara kalem çiziliyor olsa da, veriyorsun Bilgisayar programına oradan model maker a hoop model elinde. Anlayacağınız ruh olmuyor eski ürünlerdeki gibi bütünleşemiyorsunuz yaptıklarınızla eskisi gibi. Önceden bir çok şeyi elde yapılırmış ürünlerin. Şimdi ise model kirliliği yaşanıyor global Dünyanın yaptıkları bunlar !

  Bir devre ve takılarına kısa bir gezinti yaptık. Umarım İlginizi çeken bir paylaşım olmuştur. Sevgilerimle

        

      Yorumlarınız için Teşekkür ederim. 

       Thank you for your  comments. 


Yeni yazıları takip edip, RSS Besleme İle Okuyun

Comments

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise