Sıradışı ve Mistik bir taş '' TANZANIT''


  Gerçekten sıra dışı bir taşı, Tanzaniti tanıtmak istiyorum. Nasıl Zultunite bizim taşımız ise, Tanzanit te Tanzanya nın taşı. Sıra dışı ve değerli bir taşıtır. Mavi rengini çevreleyen yalnızca parladığında ışığın kırılma açısına göre renk değiştiren Tanzanit doğru kesim teknikleri ile göze çok hoş gelen pembe bir ışık verir.
Ortaya çıkan ışığı, bu taşı özel kılar. İsminden de anlayacağınız üzere yalnızca Tanzanya da çıktığından Tanzanit olarak kalmıştır.


 Oluşumu

   Milyonlarca sene evvel teknotik hareketlerin yaşandığı eski Dünyanın muazzam basınç ve ısısıyla  beraber oluşan volkanik kayaçlar arasında oluşmuştur. Afrika'nın en yüksek noktası olan Kilimanjaro dağıyla beraber oluşum sürecini tamamlamış, ancak 1967 yılına kadar insanlığın bu taştan haberi olmamıştır. Masai kabilesinden bir çobanın Kilimanjaro dağı eteklerinde bu Mavi kristali bulmasıyla gün ışığına çıkmıştır.
Tanzanit sertlik derecesi mohs cetveline göre 6,5  derecesine sahiptir. Mücevher de kullanılan 6,5 sertlik pek sağlam olmaması ve kullanım esnasında dikkat etmek zorunluluğunu gerektirir.



  Tanzanit yeni bulunan bir taş olmasına rağmen ünü çok çabuk yayılmıştır. İlk olarak Amerika'da  satışa sunulacağı için yeni taşın ismi ne zeosit olarak karar verildi. Ancak kısa sürede zeosit kelimesinin ingilizce de çok farklı bir anlam taşıyan ( Suicide ) intihar kelimesine benzediği anlaşıldı. Bir kaç isim denemesinden sonra taşa daha farklı bir isim bulunmasına karar verildi.

Gemolojik Özellikleri

  • Mineral Sınıfı - Silikatlar
  • Taş Gurubu - Epidot
  • Alt Gurup - Zoisit
  • Kristal Yapısı - Ortorombik
  • Sertlik Yapısı - 6-7

İsim Babası ünlü 'TIFFANY&Co' Markası

  İsmi ünlü Tiffany markası tarafından bulundu. Amerikan meşeli Mücevher devi Tiffany&Co taşı Tanzanit adı altında tüm  Dünyaya tanıttı ve Tanzaniti son 2000 yılı içerisinde keşfedilen en güzel mavi taş olarak ilan etti. Tiffany; Tanzanitin dünyada sadece iki yerde Tanzanya'da ve Tiffany de bulunabileceğini gururla ifade etti. Hal böyle olunca Tanzanit önce Amerika da, daha sonra Dünya da tanınan bir Mücevher taşı oldu.


Faydaları

  • Zihin ve Kalbin enerjisinin etkili bir şekilde artmasına yardımcı olur.
  • Yüksek tansiyona iyi gelir.
  • Önsezi yeteneğini arttırır.
  • Biyolojik ve ruhsal görme yetisini destekler.
  • Depresyonun olumsuz etkilerini hafifletir.
  • İşitme duyusunu güçlendirmede yardımcı olur.


 Özet olarak, Afrikanın en yüksek dağından 600 yıllık  Tanzanit in kendine has bir Mavisi, Pembeye çalan parlaması, insanı çeken mistik aurası ile Dünyanın en özel taşlarından biridir. Amerika da , Avrupa da  bütün kıtalar da bilinilirliği olan ve Trend olan, Amerika da sosyetenin çokça kullandığı çok özel bir taştır.
   Bir sonraki yazımda  görüşmek üzere. Sevgilerimle......



Yeni yazıları takip edip, RSS Besleme İle Okuyun DMCA.com Protection Status

Comments

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise