'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise




   Türk taşı, ( Firuze ) den bahsediyorum bugün .Turkiye de daha çok Firuze ismiyle bilinmektedir. Koyu maviden yeşile kadar değişen renk yelpazesi ile kültürümüzde, özellikle mücevher yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Dünyada tanınmasında gerçekten de Türkiye'nin önemli bir katkısı vardır ismi de Türk kelimesinden gelmektedir. Nasıl mı ?  Avrupalılar  Haçlı  seferlerinden dönerken yanlarında Turklerden aldikları tasları getirmesi ile tanımıştır. Hatta Fransızlar bu nedenle taşa Türk mavisi anlamına gelen "Turquoise "  adını vermiştirler. Unutmadan geçmeyeyim Avrupada Turk taşı olarak bilinir.




 Turkuaz içerisinde su mineralleri olan, gözeneklerden oluştuğu için ısı, ışık deterjan su etkilerine çok açık bir taştır. Bu nedenle muhafazası dikkat gerektirir.  Turkuaz bakıldığında insanı kendine çeken çok özel bir taştır. Beni üzen konulardan birisi, o kadar çok taklidi yapıldı ki,  gerçeğini sahtesinden ayırmak gercekten çok zor. Malesef bu durum alınan taşın gerçek mi taklitmi olduğu konusunda herkesi ikelime düşürebilir. Hatta uzmanları bile. Aldığınız taş çok ucuz ise bilin ki  sahte. Çok pürüzsüz damarsız temiz büyük olasılıkla sahte. Turkuaz çok değerli ve pahalı bir taştır çok sayıda suni üretim ile taşın değeri azalmıştır. Doğal Turkuaz'da Altınımsı veya Tebeşirmisi görünümler vardır.


Size birkaç bilgi ile gerçek Turkuaz'ın kimlik bilgisini veriyorum rengi, gök mavisi, yeşilimsi mavi, mavimsi gri. yapısal görünümü opak. Sertlik derecesi 5-6

   Şifalı Taş
  • Solunum yolları ve akciğer dostu
  • Baş bölgesindeki ağrılara iyi geldiği bilinir. Migren yarım baş ağrısını hafifletir.
  • Kemiklerin sağlıklı kalmasını sağlar. Kemik erimesine iyi gelir.
  • Boğaz ağrısına ve kulak ağrısına iyi geldiği bilinir.
  • Taşıyana cazibe katar.

NEREDE BULUNUR
 Volkanik hareketler  görmüş coğrafyalarda sıklıkla bulunabilen bir taştır. İçindeki bakır miktarı çok ise taş Mavi, demir miktarı çok ise yeşil kalır.


 Çıkarıldığı Ülkeler
Afganistan, İran, Avustralya,Şili, Meksika Tibet, Amerika, İsrail

MODA

 Turkuaz son yıllarda renk olarak moda olmuştur. Özellikle tekstil sektöründe ve aksesuarlarda oldukça fazla çeşitlilikte turkuaz ve tonları kullanılmıştır. Hatta şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Türk milli futbol takımı da bu modaya uymuş ve Turkuaz renkte formayla çıktığı maçlar olmuştur. Bu durum takıda da farklı değildi. Özellikle Ortadoğu ülkelerinden istek oluştu  ve talep ediliyor. Ülkemizde herzaman alıcı bir kitleye sahip olan turkuaz, Kadını güçlü ve Özgür hissettiren oldukça çekici bir görunume sahiptir.
 Günümüzde daha çok gümüşle birlikte kombin edilen Turkuaz, aynı zamanda dizi şeklinde'de  kadınların beğenisine çokça sunulmakta. Günlük olarak kullanılabilen Turkuaz aynı zamanda arkadaş gezmelerinde, son derece güzel bir aksesuar olarak size şık bir görünüm sağlayabilir.

 Turkuaz her doğal taş gibi güzellikleri saymakla bitmez. Muhteşem bir Renk ve çok çekici bir taş Turkuaz. Sevgilerimle.....

DMCA.com Protection Status

Comments

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )