'' OPAL Sulu Bir Mücevher Taşı ''

 
   Merhaba, bugünkü yazımda sizleri Mücevher Dünyasının sulu taşı Opal ile tanıştıracağım.  Opal kuvars ın kristal olmayan bir çeşididir. Yağsı ve camsı bir görünümde, saydam olmayan bir yapısı vardır. Nadiren yarı saydam olanlarına rastlanır. Değerli taş olarak kullanılan opal türleri, genellikle janjanlı olurlar ve hareket ettirildiğinde ışık oyunu sergilerler.  Bu bakımdan diğer bir ad olarak, 'gökkuşağı taşı olarak da bilinir. Bazıları ise panzehir taşı der. Değerli opallerin verdiği renkli ışıklar taşın içindeki ince silica  kürelerinin ışınlarını saçması ve kırılması sonucu oluşur. Küreler ne kadar büyük olursa renk çeşitliliği o kadar çok olur.

  Su Oranı Yüksek Taş

 Opal, bileşiminde %3 ila % 10 arasında su bulundurur. Hatta belli oranda ısıtılır sa içindeki suyu kaybeder ve kristalleşerek Kuvars yada Kalsedon a dönüşür. Sertliği 5 ile 6,5 arasında olan opal günlük kullanımında kırılmaması için özen gösterilmesi gereken taşlardan biridir.  Bunun yanı sıra sıcak, güneş ışığı ve ısı değerlerine hassas olduğu  unutulmamalıdır. Öyle ki opal avuç içinde bir süre ısı uygulanırsa, renk değiştirdiği gözlenebilir. Bu özelliğe sahip başka bir taş yoktur.


  Ünü ROMA Döneminden
  Roma döneminde Zümrütten sonra en değerli taş olarak opal geliyordu. Opal sıcak su kaynaklarına yakın yerlerde ve nikel madenlerinin bulunduğu alanlarda da sıklıkla rastlanmaktadır. Türkiye de ise Afyon, Çanakkale, Eskişehir ve Kütahya gibi illerimizde opal yatakları bulunmaktadır. Dünyada opal yatakları açısından en zengin ülkelerin başında, Avustralya gelmektedir. Bunu Meksika izlemektedir. Bu iki ülke dünya opal üretiminin çoğunu elinde bulundurmaktadır. Opal aslında renksizdir. Ancak bu tip opallere  ender rastlanır. Opal, genellikle Beyaz, Turuncu,  Kırmızı, Sarı,  Mavi, Siyah, Yeşil, Mor renklerde olmaktadır. Bunlardan siyah olup içinde kırmızı, yeşil ve mavi tonlarda bulunduran opaller Avustralya'dan çıkarılır ve çok değerli olarak kabul edilir. Doğal opallerin pahalı olması, piyasada sentetik opal in yapılmasına da neden olmuştur. Sentetik opal ler aynı gerçekleri gibi janjanlı bir yapıdadırlar. Opal satın almadan önce taşın  doğal olduğundan emin olmak önemlidir. Opal, renklerine ve başka bazı kriterlere göre sınıflandırılmışlardır. Değerli taş olarak kullanılan opal çeşitleri uluslararası sınıflandırmaya göre 99 tanedir.Bunların içinde en yaygın olanları hakkında kısaca bilgi vereceğim.




Ateş OPAL'i ( Fire Opal )
   Ateş Opallerin de taşın zemini Turuncu,  Sarı ve Kırmızı tonlardadır. Koyu Kırmızı tonda olanları ise daha değerli olarak kabul edilmektedir. Meksika da çıkarılan, Meksika ateş opali bu anlamda en bilinen opal çeşitidir. Bu çeşit opalde renk oynaması fazla yoktur. Kızılderililerde kutsal ay taşlarından biridir. Ülkemizde Kütahya yöresine çıkılmaktadır.

 Jelimsi OPAL ( Jelly Opal )
  Saydam ve jelatine benzer bir görünümde mavimsi bir parlaklığı olan opallerdir. Jelimsi opalde renkler ve ışık diğer opaller de olduğu gibi küçük parçalar halinde değil taşın içinde dans eder gibi görünmektedir. Meksika'da ateş opali ile birlikte çıkarlar nadiren Avustralya'da da bulunur.



 Siyah Opal ( Black Opal )
  Siyah opal Avustralya'dan çıkartılan nadir  bulunan bu opal rengi ile dikkat çeken ve değerli opaller arasında kabul edilmektedir. Taşın zemini karanlık bir ton gösterir. Bu ton genelde siyah mavi kırmızı yeşil kahverengi veya gri olmaktadır. bu arka fon üzerinde yer alan gökkuşağı tonlarındaki dalgalanmalar etkileyicidir.


 Krsital Opal ( Opal crystals )
 Kristal opal, taşın zemini yarı saydam bir görünümdedir. Bundan dolayı transparan özelliğe sahip bir Opal çeşididir. Işığa tutulduğunda gökkuşağı renklerinin görüntüsü verir ve oldukça etkileyicidir. Kristal opal benim sevdiğim türler arasındadır.



 Beyaz Opal ( white Opal )
  Beyaz opal, bu tip opaller zemin, renk olarak beyaz, açık sarı, yada krem tonlarda olabilirler. Değeri içindeki kırmızı, mavi, yeşil ışıltıların yoğunluğu ve parlaklığına göre azalıp artmaktadır. Macaristan'da çıkarıldığı için piyasada Macar opali olarak bilinir.

 Süt Opal'i ( Milk Opal )
 Süt opal, süt tonunda beyaz ve donuk renkli bir opal türüdür. Genellikle renk uyumları göstermeyen bir yapısı vardır cilalı ve kaygan bir görünümdedir. Yaygın olmamakla birlikte takı taşı ve süs eşyası yapımında kullanılır. İçinde ağaç ağaç dallarına benzer yapılanma olanları da vardır.



  Asil Opal 
    Bir çok çeşidi olduğundan bahsetmiştim. Opal taşının bunlar arasında en tanınmış olanı, Asil opal olarak bilinir. Çok güzel, yanar döner parıltılar verdiğinden Mücevhercilikte değerli taş olarak kullanılır. En güzel türleri Macaristan'da çıkarılır.




   Faydaları
 Opal taşının göz sağlığına iyi geldiği bilinir. Parasal konularda da şans getirdiğine inanılır. Duygular ve akıl konusunda bütünlük sağladığı söylenir. Kişide  öz güveni artırır ve kötü huylardan koruduğu bilinir. Utangaçlığın azalmasına yardımcı olur. Opal taşı terazi, akrep, yay ve balık burcunu temsil eder.


  Bakımı
 Opal taşının bakımı ve korunması. Nemli bir bez ile silinerek bakımı yapmanız taşınızın parlaklığını korunması açısından sağlıklı olacaktır. Ancak özellikle de opallerinizi  sabunlu su dan kesinlikle uzak tutun. Bu taşınıza zarar verebilir. Opal taşı bünyesinde su bulunduğundan dolayı aşırı sıcak ortamlarda ve güneşte kalması taşın yüzeyinde çatlaklar oluşmasına neden olabilir. Özellikle de Opallerinizi 1-2 haftada bir nemli pamuklu bez ile silerek taşınızı koruyabilirsiniz. Böylece değerli taşınız opal, ışıltıları her zaman parlayacak  hem de taşınızın bünyesindeki suyu yitirerek çatlamasını önleyecektir. Kullanmadığınız zamanlarda kapalı bir kutu ya da bir kilitli poşet içerisinde saklamayı unutmayın.

  Bu yazımda eğer iyisine rastlarsanız harika bir Mücevher taşı olan OPAL taşını sizinle tanıştırdım. Opal içerisindeki küçük parçalarla ışıltı gönderir bize. Bizimde içimizdeki küçük ışıltıların açığa  çıkması dileğimle Hoşçakalın.


Yeni yazıları takip edip, RSS Besleme İle Okuyun

Comments

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise