Ametist, "Mor ve ötesi " ( Amethyst )

    Ametist,  kuvars gurubunun parlak Mücevher taşı. Harika mor renkteki tonlarıyla her zaman beğenilen  Taşların başında gelir. Özellikle, kırmızı parıltılar saçan koyu menekşe renktekiler popüler olanlarıdır. Bu özellikteki Ametist ler, "Sibiryalı" olarak adlandırılır. İsminden de anlaşılacağı üzre, en kayda değer olanları Sibirya'dan çıkarılmaktadır. Aynı zamanda kaliteli  Ametist yatakları, Bolivya, Brezilya, Uruguay, Zambiya, Arjantin, Namibya ve Hindistan'da bulunmaktadır. Ülkemizde ise Balıkesir, Ordu ve Erzincan Bölgelerinde Ametist yatakları bulunmaktadır. Ametist 7 puanlık sertlik derecesi olan harika bir mücevher taşıdır.

   Kültürel ve Tarihi olan bir taştır  

  Birçok Farklı kültürlerde ve  krallıklar  tarafından benimsenen ve sevilen taşların başında gelir. Özellikle, Mısır da Kraliyet tarafından sevilen Ametist, oymalarda kullanılırdı. ''Leonardo da vinci Ametistin zekayı canlandırdığını, şeytanı düşünceleri uzaklaştırdığını yazmıştır''. Ametist şubat ayının doğum taşıdır. Ayrıca balık, kova, koç ve yay burçlarının takım yıldızları dır. Eski zamanlarda en değerli taşlardan Elmas, Safir, Zümrüt, Yakut gibi taşlardan sayılan Ametist daha sonra değerini yitirmiştir. Bunda en büyük etken Brezilya'da çok fazla oranda bulunan ametist yataklarıdır.

Ayık Tutar   

  Eski zamanlarda, Ametist taşının sarhoş etmeme etkisi olduğuna inanılırdı. Hatta ametist taşından yapılmış bir kasede şarap içenlerin sarhoş olmayacağına inanılırdı.



Ametist in Faydaları

  Göz hastalıklarına, alerji, migren ve diğer baş ağrılarına, kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir. Negatif elektrik yükü taşıdığından dolayı, bedendeki fazla elektrik yükünü toplayıp beyin gücünü yükseltir. Kişiyi rahatsız eden takıntılı düşünceleri değiştiren bir etkiye sahiptir. Koyuya ve açık renkte parlak olan Ametist ler en güçlü enerjiye sahip olanlardır.


Uykusuzluk çekenlere iyi gelir

 Ametist i uyumadan önce avucunuzun içinde belli bir süre tutun. Daha sonra yastığınızın altına koyun. Nasıl mışıl mışıl uyuduğunuzu göreceksiniz. Aynı zamanda kabus görmeyi de engelleyecek. Enerji dolu bir taş olduğu için canlandırıcı etkisi vardır. Sürekli üzerinizde taşıyabileceğiniz bir taştır. Yaydığı enerji size her zaman fayda sağlar. Gördüğünüz gibi gerçekten Ametistin faydalarını anlatmakla bitmiyor.




  Günümüzde, Ametist taşı ile yapılan yüzlerce tasarım mevcut gerek rengindeki Asalet gerek parıldayan güzelliğiyle her zaman takı ve mücevher ustaları tarafından kullanılan taşlardan biridir. Pırlanta ile birlikte kombin edildiğinde fevkalade bir görüntü elde edilir. Ayrıca, Ametist fiyatları sizi korkutmasın. 3$ ile 10$ arası değişen carat fiyatıyla, Özellikle kadınlara tavsiyemdir. Yalnızca Sağlık için kullanmak isteyenler ise daha uygun fiyata dizi şeklinde de bulabilirler.

 Tercihimdir

   Faydalı etkiye sahip bir Ametist her zaman kullanabileceğiniz, kıyafetinizle kombin yapabileceğiniz şık parıldayan bir taştır. Bulunabilmesi kolay  şık bir tercih olabilir.  Benim tavsiyem her zaman ki gibi Başta Siyah veya Beyaz Renkler olmak suretiyle Lila rengi ve çok açık sarı renkle Ametist harika uyum sağlayacaktır. Alacalı kıyafetlerle renkli taşları asla tavsiye etmiyorum.



  Kısacası,Ametist seveceğiniz bir taş olacak. Yeni yıldaki ilk yazımdı. Bir daha ki yazımda yalnızca Türkiye de bulunan Muhteşem özellikleri olan taş Zultanite'i anlatacağım. Merakla bekleyin. Sevgilerimle .....

Yeni yazıları takip edip, RSS Besleme İle Okuyun

Comments

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise