Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

 
  Kehribar, Dünyada bilinen adıyla, Amber taşıyla tanıştıracağım sizleri. Aslında tam olarak taş dememeliyiz. Kehribar, (Amber) tam olarak, bir Çam ağacı reçinesinin fosilidir. Aynı zamanda yerin 25 ile 40 metre derinliklerinde bulunduğuna göre, yer kabuğu katmanı gibi, Madenler gibi, damar şeklinde bulunduğuna göre, Taş ta diyebiliriz.  Baltık Denizinden, Polonya açıklarından çıkarılan Amber yüzyıllardır gerek süs eşyası, gerekse Kadınların takı olarak kullandıkları son derece parlak bir taştır.

Amber Ring

  İçerilerinde doğal Manzara oluşumları vardır. Amber bir reçine fosili olduğundan, bazı toz, böcek, sinek, yaprak gibi canlı ve cansız bazı nesneleri mumyalamış olarak korumuştur. Belkide en büyük özelliği de budur. Neticede yeryüzünün bize sunduğu binlerce güzellikten birisidir Amber. Bizde takı olarak pek rağbet görmese de, Özellikle Avrupa da çok değerli bir taş olarak bilinir ve değer verilir. Polonya başta olmak üzre Avrupa ülkelerinde fuarları ve özel satış mağazalarına sahiptir.


Amber Kolye Ucu


 Doktor Amber
Taşlar arsında Tıpta en çok kullanılan taş diyebiliriz Amber için. Amber tozunun, Antik Roma döneminde Bal ile karışımının, kulak, boğaz ve göz rahatsızlıkları, su ile içilen Amber tozunun ise Mide rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyordu. Orta çağlarda ise, sarılığın iyileşmesi için Amber parçaları taşınırmış. Diş ağrısını ve romatizmayı tedavi ettiği bilinirmiş. Litvanya da  günümüzde birçok kadın guatırdan korunmak için parlatılmış Amber kolyeler taşır.


 Kolye Yaptım
   Seneler önceydi, Ali Paşa Handa çalışıyorduk. Kapı çalındı. Şık giyimli bir Beyefendiydi kapıyı çalan. Elinde irice bir Amber Taşı, oldukça parlaktı. Hatırlıyorum, afedersiniz bundan bir tane kolye yaptırmak istiyorum. Diye koyuldu söze. Karısının Astım hastası olduğunu ve nefes darlığı çektiğini,
Amberinde tedaviye katkıda bulanacağından söz etti. Kendisi de Doktormuş. Her ne kadar seri üretim yapıyor olsakta, Doktoru kıramadım ve eldeki gümüşlerle Amberide kolye ucu olarak yaptık. Çok memnun oldu. Göğüste tene değecek şekilde olması gerekiyormuş. Astım ve nefes darlığına iyi geldiğini o gün öğrenmiştim.

Amber Pendant

 Genelde gümüşle tasarlanan Amber, İstanbul Kapalıçarşı Bedestanda bulmak mümkün. Aslında kış  günlerinde sonbahar esintisi olarak kullanılabilir. Büyük boylar daha şık duracaktır.

 
   Gerçek Ve taklit Amberi birbirinden ayırmak oldukça zordur. Gerçeğe benzeyen hatta ayırması çok zor olan solüsyonlar hazırlayıp gerçek diye satılan çoktur. Şimdi size gerçeğini ayırmak için bir, iki püf noktadan bahsedeyim. En basit yöntem Amberi ısınıncaya kadar yün kumaşa sürtelim. Isınınca saç, yada küçük kağıt parçacıklarına tutalım. Amber doğal statik elektrik özelliği sayesinde cisimleri üzerine çeker. Sentetik olanlar bunu yapamaz. İkinci yöntem ise, yapısal olarak çok sert olmayan hafif bir taştır. Taklitler ise daha ağırdır.
elinize aldığınızda fark edebilirsiniz.

Amber Bangle

Kehribar (Amber)   bulunduğu bölgeye göre değişkenlik arz eder. Rengi açık sarıdan, bölgeye ve oluşum sürecine göre koyu Sarı, Turuncu hatta Kırmızıda olabilir. Sertliği  Mohs cetveline göre 2-3 derecesindedir.

Amberden Şık Kelepçe
Bakımı, 
 Amber yumuşak ve çok parlak bir taştır. Sert cisimlerle, Kaynar su ve kimyasallarla kesinlikle temizlenmez. Yumuşak bir bez yardımı ile silinebilir. Ilık sabunlu suyla silinebilir. En iyi parlaklığı insan cildine sürtünmeyle alır.

 Bulunduğu Ülkeler,
 Baltık denizine kıyısı olan ülkeler, Polonya, Rusya, Estonya, Litvanya, Letonya, Norveç, İsveç, Ulrayna, Dominik, USA, sayılabilir. En değerli olanları Baltık denizi ve Dominik ten çıkanlar Mücevher imalatında kullanılır.



 Bu yazımda, Tabiatın bize sunduğu doğal, güzel ve sağlık için faydalı olan bir taştan, Amberden bahsettim. Sıkılmadan okuyacağınızı umuyorum. Sevgilerimle.

Yeni yazıları takip edip, RSS Besleme İle Okuyun

Comments

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise