İNCİ ( Pearl ) '' İstiridyenin Kadınlara Hediyesi "

  Bu yazımda, İnci hakkında bilgilerimi, senelerce üzerinde çalışıp takıları süslediğim ve hakkında derin tecrübeye sahip olduğum İnci ve İncili takılar  hakkında bilgilerimi paylaşacağım. Sıkılmadan okuyacağınızı, umuyorum. (tık tık)
    İnci: Bir Deniz canlısı tarafından kadınlar için üretilen muhteşem bir Sedef  topu, doğal bir taştır. Inci, genellikle ziynet Eşyası olarak kullanılan, değerli taş, Sedef  tanecikleri dir.
    Incinin Oluşumu,
  İstiridye nin, içine giren küçük kum tanesi, yada  parazit gibi parçacıklardan korkarak, kendini koruma Amaçlı bir madde salgılar. Oluşan bu sedefimsi salgıyla ( sodyum karbonat )  tanecikleri kaplar. Defalarca yapılan bu işlem sonucu inci oluşur. Bu yolla Oluşan inciye doğal inci denir.
   Kültür Incisi, Doğal inciden tek farkı oluşumdaki insan yardımı. İstiridyenin içerisine koyulan bir boncuk, parlak bir Sedef parçası gerek oluşum Süreci, gerek inci kalitesi açısından ince üretiminde her zaman yapılan işlemlerdir. Tabii olarak İnci üretim çok kolay değil. Nedenlere gelince, bir midyenin inci üretecek büyüklüğe gelmesi iki, üç yıl, daha sonra içerisine koyulan parçayı kaplaması iki, üç yıl derken altı yedi yıllık bir zaman dilimi geçiyor. Birde üretim esnasında ölen istiridyeler yada parçayı kabul etmeyip inci işlemeyenler derken, Ancak % 5 gibi bir oran Mücevher kullanımı için uygun hale geliyor. Bu durum doğal olarak İnciyi yüksek değerli takı taşı olarak karşımıza çıkartıyor.

Kültür İncisi
   Taklit İnci, Her zaman insanların kafasını karıştıran, cevabı çok basit olan bir sorudur aslında. Taklit İnci, genellikle cam veya plastik bir boncuk üzerine kimyasallarla yapılan sedefimsi kaplama sonucu oluşan boncuklar dır. Kaliteli olanları İspanyada Mallorca ( Mayorka ) adasında üretilen ve pazar payı yüksek olan Mayorka incileridir. Fakat hiç bir zaman bir canlıdan ortaya gelmediği için Doğal incinin yerini asla tutmaz. 
 Taklit inciyi nasıl anlarız ? Bir İncinin taklit yada doğal olduğunu basit bir iki yöntemi vardır. taklit İnciyi dişinizle ısırmaya kalktığınızda dişleriniz İncinin üzerinden kayacaktır. Doğal inci de ise dişlerinizin İnciye takıldığını göreceksiniz.
 Japonların Uzmanlığı. Japonlar incilerin kültür edilmesi konusunda en başarılı ülkedir. Kokichi Mikimato 1893 yılında İnciyi kültür sanatını icat etmiştir. Parlak sedefli bir boncuğu, istiridyeye yerleştirerek, istiridyenin sedef salgıladığı görülmüştür. Bu sistem, Japonları en büyük İnci üreticisi durumuna getirmiştir. Mikimato Ailesi ise, Dünyanın en büyük İnci İmparatorluklarından birine sahiptir. Aynı zamanda Mikimato marka olarak incili mücevher üretmeye, Dünyada saygın bir marka olarak devam etmektedir.
  Japon incileri, Dünya'da en parlak İnciler olarak bilinir. Üretim sıralamasında'da Japonya , Avustralya, Çin, Endonezya, Hindistan, Filipinler, Tahiti olarak sıralanır.
 Özelliklerine göre Avustralya dan sout sea ( güney Deniz ) incisi iri ve beyaz olarak Dünya çapında değerli İncilerdir. Yine aynı şekilde Filipin açıklarında Altın sarısı inci ve Tahitiden ise bögeye has, Tahiti Pearl ( İnci ) olarak Siyah İnci çıkmaktadır.
  Hangi İnci Daha Değerlidir ? Bilmeyenler için çok kolay olmasa gerek. Çok göreceli olmakla beraber, Belli başlı kıstaslar İncilerin değerini belirler. Değerli bir İnci parlak olamalı. Parlaklığın seviyesi de var tabii ki
Parlaklık ne kadar derin ve koyu olursa, İnci o kadar değerlidir. Birde iri ve yuvarlak İnciler çok daha değerlidir.
   Aşağıdaki fotoğraflarda, İncinin, istiridye tarafından senelerce nasıl Mükemmel bir şekilde sedef  kaplandığını Ofiste yaptığım çekimle size göstermek istedim. Çakmak ateşiyle yaktığım doğal İnciyi çekiç yardımıyla kırdım.





Yüzlerce sedef katmanı

   
Son resimde gördüğünüz gibi, İncinin bir Lahana gibi kat, kat sedef kaplı olduğunu görüyoruz. Hiç bir İnsan eli bu kadar ince katmanı bir araya getirip yuvarlak parlayan sedef  topu haline getiremez. İşte bir canlıdan, diğer bir canlıya eşsiz bir hediyedir inci. Yüzyıllardır Kadınlar tarafından  ilgiyle kullanılan Incilerin de Bir     doğum süreci ve meşakkatli bir yolculuğu var. Onun içindir ki, Inci Kültürdür.                                               

   İnci Bakımı, İncilerini zi havasız yerlere hapsetmeyin. Belli aralıklarda çıkarıp havalandırın. Temizliğini yumuşak nemli bir bezle silerek yapın. Asla diğer takılarınızla birlikte aynı kutuya koymayın. İncilerinizin uzun süre parlaklığını korumasını istiyorsanız sıkça kullanmaya özen gösterin. En İnciler için iyi cila insan tenidir. Deodorant ve Parfümlerden sakındırınız. Kimyasallar İnci üzerinde erezyona sebebiyet verebilir.
  Bir daha ki yazım, incili takılar, hakkında olacak . Sevgilerimle

                                                                                               

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise